Αγωγή εναντίον του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας NSA καταθέτει το Wikimedia Foundation, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται την ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της μαζικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αγωγή που πρόκειται να υποβληθεί την Τρίτη υποστηρίζει ότι το παρακολούθηση της διαδικτυακής κίνησης στις ΗΠΑ, με στόχο την συλλογή δεδομένων για «μη Αμερικανούς πολίτες», παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, καθώς και την Τέταρτη Τροπολογία, η οποία προστατεύει από την αδικαιολόγητη έρευνα και κατάσχεση.

«Παγιδεύοντας τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου, η NSA ζορίζει τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας», σχολίασε σε ιστολόγιο του Wikimedia Foundation η Λίλα Τρέτικοφ, εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος.

«Η Wikipedia βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης, της έρευνας και της πληροφορίας. Παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών μας, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που παίζει θεμελιώδη ρόλο στη δυνατότητα των πολιτών να δημιουργούν και να κατανοούν τη γνώση» συνέχισε.

Η αγωγή υποβάλλεται σε συνεργασία με οκτώ ακόμα οργανώσεις, ανάμεσά τους η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία. Τους ενάγοντες θα εκπροσωπήσει στο δικαστήριο η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι πρακτικές της NSA υπερβαίνουν τις εξουσίες που προβλέπει ο νόμος για την παρακολούθηση ξένων στόχων, το Foreign Intelligence Surveillance Act, το οποίο τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο το 2008.

TAGS