Κατηγορίες κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για κλιμάκωση της έντασης από την ΕΕ εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως ο Τουσκ «ζήτησε συγγνώμη» διότι η ΕΕ δεν ενεργεί εξίσου γρήγορα με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες, αν και δεν υπήρξε καμιά σχετική αναφορά στις ανακοινώσεις ούτε του Λευκού Οίκου, ούτε της ΕΕ για τη συνάντηση των Τουσκ και Ομπάμα.

Ο Τουσκ, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο σχόλιο του Λαβρόφ, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία και υπέρμαχος της επιβολής ακόμη πιο εκτενών κυρώσεων στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

«Διαμέσου της (...) διαδικασίας της οικοδόμησης συναίνεσης, είναι τα μέλη της ΕΕ αυτά που πρέπει να θέτουν τα όρια σε ό,τι αφορά τη διαγωγή των αξιωματούχων που κάθονται στις Βρυξέλλες και κάνουν δηλώσεις εξ ονόματος και των 28 κρατών μελών», έκρινε ο Λαβρόφ.

«Για την ώρα, συμβαίνει η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να αναζωπυρώνει εκ προθέσεως την σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ», συνέχισε Λαβρόφ ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα την οποία παραχώρησε από κοινού με τον ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.