Προειδοποιήσεις για την περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπράουν σε άρθρο του στον Guardian.

Η Βρετανία θα καταλήξει να είναι η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης σε περίπτωση «BREXIT», ανέφερε.

Ο Μπράουν τόνισε ότι η Βρετανία βρισκόταν στο σωστό δρόμο ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία να ξεπεράσει τη Γερμανία και να αναδειχθεί ως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά κάτι τέτοιο τίθεται σε κίνδυνο εάν η χώρα αποφασίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο νυν πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ εφόσον η κυβέρνησή του επανεκλεγεί. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν σε λιγότερο από 2 μήνες, στις 7 Μαΐου.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια σχετικά με τις 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τις 25.000 εταιρείες, τις ετήσιες εξαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών και τις 450 δισεκατομμύρια λίρες σε εσωτερικές επενδύσεις που συνδέονται άμεσα με την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε στο άρθρο του ο Μπράουν, προσθέτοντας:

«Και πρέπει να μιλήσουμε σχετικά με το πώς η επιλογή του Χονγκ Κονγκ – ‘να αφήσουμε την Ευρώπη ώστε να ενταχθούμε στον Κόσμο’ – είναι στην πραγματικότητα η επιλογή της Βόρειας Κορέας, η οποία κατέληξε στο κρύο χωρίς φίλους, χωρίς επιρροή, με λίγες νέες εμπορικές συναλλαγές και ακόμα λιγότερες επενδύσεις».

Το Εργατικό Κόμμα του Μπράουν, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απέχει μόλις ελάχιστες ποσοστιαίες μονάδες από τους Συντηρητικούς του Κάμερον, έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, εκτός κι εάν υπάρξει μια ουσιαστική μετατόπιση των εξουσιών από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.