Επίθεση κατά του προέδρου της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς εξαπέλυσε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν

Η Λε Πεν κατηγορεί τον Σουλτς ότι έκανε ψευδείς καταγγελίες εναντίον του κόμματός της όταν κάλεσε την υπηρεσία καταπολέμησης της οικονομικής απάτης της ΕΕ να ερευνήσει πιθανές καταχρήσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του FN, απειλώντας ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του.

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι διαπιστώθηκε πως 20 πρόσωπα τα οποία μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διότι εμφανίζονται ως συνεργάτες ευρωβουλευτών, είναι ταυτόχρονα καταγεγραμμένα σε έγγραφα του FN ότι ανήκουν στην εθνική οργάνωση του κόμματος.

Αυτό αντίκειται στους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ρητά ότι οι συνεργάτες των μελών του ΕΚ οφείλουν να ασκούν καθήκοντα που συνδέονται άμεσα με την εντολή των ευρωβουλευτών.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας «Μανουέλ Βαλς κινητοποιεί τους Σοσιαλιστές φίλους του εναντίον του Εθνικού Μετώπου», υποστήριξε η Λε Πεν σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. 

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΕΕ βγάζει τα μεγάλα κανόνια. Θα υποβληθεί αγωγή εναντίον του (σ.σ. του Μάρτιν Σουλτς) διότι προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες», συμπλήρωσε η ίδια. Δεν διευκρίνισε πότε θα αναληφθεί η ενέργεια αυτή, ή σε ποια χώρα.

Πριν αναδειχθεί πρόεδρος του ΕΚ, ο Σουλτς ήταν ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο σώμα.

Η Λε Πεν δεν σχολίασε πάντως την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Σουλτς σχετικά με την κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, το ποσό το οποίο φέρεται να έχει καταχραστεί το ακροδεξιό κόμμα ισούται με 7,5 εκατ. ευρώ την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τη Monde, τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταγραφεί ως βοηθοί των ευρωβουλευτών του FN διατηρούν ταυτόχρονα κρίσιμης σημασίας κομματικές θέσεις, είναι για παράδειγμα στενοί σύμβουλοι της ιδίας της Λεπέν αλλά και του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεβ, του ιδρυτή και επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «κατασκευασμένες». «Κατά κάποιον τρόπο, ο Σουλτς έχει ένα δίκιο», έγραψε ειρωνικά ο Φιλιπό στο Twitter, καθώς «οι συνεργάτες [των ευρωβουλευτών] μας δεν εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εναντίον της».