Γάλλοι εμπειρογνώμονες αναμένονται σήμερα στην Κεμπράδα ντελ Γέσο, στη βορειοδυτική Αργεντινή, στο σημείο της συντριβής των ελικοπτέρων κατά την οποία δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρεις μεγάλες μορφές του γαλλικού αθλητισμού.

Η ιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό, 57 ετών, η ολυμπιονίκης κολύμβησης Καμίγ Μυφά, 25 ετών και ο ολυμπιονίκης της πυγμαχίας Αλεξίς Βαστίν, 28 ετών, σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μαζί με ακόμη πέντε Γάλλους, μέλη της παραγωγής του τηλεριάλιτι "Dropped" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1 και, τους δύο αργεντινούς πιλότους.

Τριάντα μέλη της ομάδας του τηλεριάλιτι κλείστηκαν στο ξενοδοχείο Pircas Negras, 35 χλμ. από τον τόπο του δυστυχήματος, συντετριμμένοι από τον βίαιο θάνατο των συντρόφων τους στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο κολυμβητής Αλέν Μπερνάρ, η ποδηλάτις Ζανί Λονγκό, η αθλήτρια του σνόουμπορντ Αν-Φλορ Μαρξέρ και ο πατινέρ Φιλίπ Καντελορό ήταν επίσης στην Αργεντινή αναμένοντας να μετάσχουν στο τηλεριάλιτι. Ο ποδοσφαιριστής Σιλβέν Βιλτόρ είχε επιστρέψει στη Γαλλία πριν σημειωθεί το δυστύχημα.

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Αργεντινή, Ραφαέλ Τρανοΐ, μετέβη στην επαρχία Λα Ριόχα για να συναντήσει τις δικαστικές αρχές και να πάει στο νεκροτομείο, όπου είχε αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης των σορών. "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι επιθυμούν, να επιστρέψουν στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν, τηρώντας παράλληλα την τοπική δικαστική διαδικασία, επειδή οι αυτόπτες μάρτυρες πιθανόν να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη.

Η αργεντινή δικαστής Βιργκίνα Ιγιάνες Μπορντόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προτίθεται να ζητήσει να καταθέσουν γάλλοι αυτόπτες μάρτυρες χωρίς να διευκρινίσει πότε
Η πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης ατυχημάτων της Αργεντινής Πάμελα Σουάρες επικαλέστηκε το απόρρητο της έρευνας όταν ρωτήθηκε για τα αίτια της συντριβής και προειδοποίησε ότι η έκθεση για τα αίτια του δυστυχήματος δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί παρά ύστερα από μήνες.

Εμπειρογνώμονες του γαλλικού Γραφείου Έρευνας και Ανάλυσης (BEA) αναμένονται σήμερα στην περιοχή