Ως "στάχτη στα μάτια" χαρακτήρισε ο ισραηλινός υπουργός, για την προστασία του πολίτη, Ματάν Βιλνάι, τη συμφωνία συμφιλίωσης που οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς αναμένεται να υπογράψουν σήμερα σε επίσημη τελετή στο Κάιρο. "Μετά τη συμφωνία αυτή, τίποτε δεν θα αλλάξει καθώς όλα είναι στάχτη στα μάτια. Η Φάταχ και η Χαμάς σε τίποτε δεν συμφωνούν και το καλύτερο παράδειγμα είναι ο θάνατος του αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν", δήλωσε ο Βιλνάι μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε την αμερικανική έφοδο κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του δικτύου της Αλ Κάιντα και προέβλεψε τη "συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής της καταστολής που στηρίζεται στην αιματοχυσία των Αράβων και των μουσουλμάνων".

Αντίθετα, ο Σαλάμ Φαγιάντ, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασε ικανοποίηση για το θάνατο του Μπιν Λάντεν, χαρακτηρίζοντάς το γεγονός αυτό "ουσιαστική εξέλιξη" που μπορεί να σημαίνει το τέλος μιας "σκοτεινής περιόδου".

Ο Βιλνάι τόνισε ακόμη ότι ο "Μαχμούντ Αμπάς έκανε λάθος συνάπτοντας αυτή τη συμφωνία, ενώ η Χαμάς βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, κάτι που εξηγεί τις προσπάθειές της για προσέγγιση με τη Φάταχ". Ο Αμπάς έπρεπε να ζητήσει μια "σαφή δήλωση της Χαμάς κυρίως για την αναγνώριση του Ισραήλ, την καταδίκη της τρομοκρατίας πριν υπογράψει τη συμφωνία" πρόσθεσε.

Τα παλαιστινιακά κινήματα, μεταξύ τους η Φάταχ και η Χαμάς, επικύρωσαν την Τρίτη τη συμφιλίωσή τους στο Κάιρο τερματίζοντας τη διχόνοια μεταξύ της Δυτικής 'Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας και ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οργανώσει και θα διεξαγάγει εκλογές σε ένα χρόνο.

Η συμφωνία συμφιλίωσης προβλέπει το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη -τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας- καθώς και την προετοιμασία για την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα χρόνο.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάατ και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φάταχ, δήλωσε σήμερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες συμφωνούν πως δεν πρέπει να ζητείται από τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, καθώς αυτό δεν είναι λογικό ούτε και εφικτό.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι τα αιτήματα προς τη Χαμάς που έχει θέσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή "δεν έχουν καμία θέση υπό τη σημερινή μορφή τους".

Το Κουαρτέτο (Ρωσία , ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ) επέβαλε διπλωματικό μποϊκοτάζ στη Χαμάς μετά τη νίκη της ισλαμιστικής οργάνωσης στις εκλογές του 2006, εξαιτίας της άρνησής της να αποποιηθεί τη βία, να αποδεχτεί παρελθούσες συμφωνίες που είχαν υπογράψει Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Στη συνέντευξη που δόθηκε λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης, ο Σάατ έθεσε το ερώτημα αν ποτέ το Ισραήλ θα αναγνώριζε τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου είπε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες με μια κυβέρνηση στην οποία μετέχει η Χαμάς, εκτός αν το ισλαμιστικό κίνημα αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Εκτέλεση Παλαιστινίου στη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας ένας Παλαιστίνιος που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με το Ισραήλ εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στην πόλη της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Shehab.

Η ταυτότητα του Παλαιστίνιου που εκτελέστηκε και οι κατηγορίες τις οποίες απήγγειλε σε βάρος του το δικαστήριο που τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών δεν διευκρινίστηκαν. Η ποινή εκτελέστηκε ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν η δικαστική απόφαση είχε επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πριν εφαρμοστεί, όπως προβλέπει η παλαιστινιακή νομοθεσία.