Το Πακιστάν χρειάζεται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την πάταξη της τρομοκρατίας, του "υπ΄αριθμόν ένα" προβλήματός του, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ο οποίος ζήτησε από τους Δυτικούς να μη μεταδίδουν "αρνητικά μηνύματα" για τη χώρα του. Το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο βρισκόταν όχι μακριά από μια πακιστανική στρατιωτική ακαδημία, αποδεικνύει "την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών σ' όλο τον κόσμο", των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, και όχι μόνο του Πακιστάν, πρόσθεσε ο πακιστανός πρωθυπουργός.

"Η ασφάλεια και ο αγώνας κατά του εξτρεμισμού ή της τρομοκρατίας δεν είναι υπόθεση ενός μόνον έθνους", τόνισε ο Γκιλάνι ενώπιον γάλλων επιχειρηματιών, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια στρατηγική για την πάταξη της τρομοκρατίας. Εχουμε ανάγκη την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο Γκιλάνι και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία πλήττει "την περιοχή, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο".

Διαβεβαιώνοντας ότι το Ισλαμαμπάντ μάχεται κατά της τρομοκρατίας, του "υπ΄αριθμόν ένα" προβλήματός του και ότι έχει ήδη "πληρώσει βαρύ τίμημα", ο Γκιλάνι εξήγησε ότι το κάνει "όχι μόνο για το Πακιστάν, αλλά για την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο όλου του κόσμου".

Ο πακιστανός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες το βράδυ με το γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και σήμερα θα έχει συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τους δυτικούς ηγέτες να μη "μεταδίδουν αρνητικά μηνύματα για το Πακιστάν".

"Θα έπρεπε να στέλνουν θετικά μηνύματα για το Πακιστάν", τόνισε.

Οι γαλλικές αρχές καταδίκασαν χθες "την απουσία διαφάνειας" στον αγώνα του Πακιστάν κατά της Αλ-Κάιντα.

Στο μεταξύ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι η χώρα του είχε επισημάνει ήδη από το 2009 στις ΗΠΑ ως πιθανό κρησφύγετο "ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα" το μέρος όπου ανακαλύφθηκε ο Μπιν Λάντεν.

"Είχαμε επισημάνει ήδη από το 2009 ότι ήταν ένα πιθανό μέρος (...) Ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν ήταν προτεραιότητα για όλους", δήλωσε ο Μπασίρ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι "εκατομμύρια μέρη" είχαν εντοπιστεί ως πιθανά κρησφύγετα και από τις δύο πλευρές της μεθορίου ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

"Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ασφαλώς υλικό πολύ πιο εξελιγμένο για να εκτιμήσουν την κατάσταση", επισήμανε ακόμη.

Αφγανιστάν κατά Πακιστάν

Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν κρυβόταν κοντά στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν.

Αυτή ήταν η πρώτη άμεση αντίδραση της Καμπούλ για την προφανή αδυναμία της γειτονικής της χώρας να εντοπίσει τα ίχνη του ηγέτη της αλ Κάιντα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ζαχέρ Αζίμι δήλωσε επίσης ότι η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για την δυνατότητα του Πακιστάν να προστατεύσει επαρκώς το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

"Αν οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης ζούσε εκεί επι έξι χρόνια, πως μπορούν τα προστατεύσουν τα στρατηγικά τους όπλα;" διερωτήθηκε ο Αζίμι. "Πως μπορεί ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής ότι τα στρατηγικά και ατομικά όπλα δεν θα κινδυνεύουν στο μέλλον;".

"Όταν συζητάμε για την τοποθεσία του σπιτιού και την ύπαρξη στρατιωτικής ακαδημίας εκεί κοντά...το λιγότερο που θα έπρεπε να ισχύει είναι να είναι γνωστές οι δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, καθώς και οι ένοικοι," είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Αζίμι.

"Αν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν δεν γνώριζαν την ύπαρξη του σπιτιού κοντά στην Ακαδημία, τίθεται υπό αμφισβήτηση η υπηρεσία. Αν ήμουν αναλυτής σε θέματα ασφαλείας, θα τα έθετα αυτά τα πολύ σημαντικά ερωτήματα," πρόσθεσε ο Αζίμι.

Η ισχυρή υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) και ο στρατός έχουν παραμείνει προκλητικά σιωπηλές σχετικά με την αμερικανική επιχείρηση, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το αν πράγματι γνώριζαν πού κρυβόταν ο μπιν Λάντεν.

Η ISI κατηγορείται επίσης ότι διατηρεί δεσμούς με ενόπλους που έχουν στο στόχαστρό τους τα αμερικανικά στρατεύματα στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Οι σχέσεις της Καμπούλ με το Ισλαμαμπάντ είναι εδώ και καιρό τεταμένες.

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ήταν λιγότερο άμεσος στα πρώτα του σχόλια για την επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η παγκόσμια μάχη κατά των ισλαμιστών ενόπλων "δεν δίνεται στα αφγανικά χωριά".