Η ιστορική τελετή για την επισφράγιση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης άρχισε σήμερα στις 13:15 στο Κάιρο, παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, του εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να "γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας", δήλωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την τελετή υπογραφής.

"Ανακοινώνουμε ότι γυρίζουμε για πάντα τη μαύρη σελίδα του διχασμού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε όσο είμαστε ενωμένοι. Η συμφιλίωση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για το νοικοκύρεμα του παλαιστινιακού οίκου αλλά και για μια δίκαιη ειρήνη".

Ο Αμπάς τόνισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρέπει να "διαλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη", ενώ τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως "πρόσχημα" για να αποφύγει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Χαμάς θα εργαστεί για την επίτευξη του "εθνικού παλαιστινιακού στόχου" που είναι η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισλαμιστικής Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι η "μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ", ενώ διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων είναι "πίσω μας".

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των δύο αιγυπτίων αξιωματούχων που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις, τον υπουργό Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Μουράντ Μουάφι.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι "η υπογραφή της συμφωνίας από τα παλαιστινιακά κινήματα είναι ένα ιδιαίτερα ευτυχές γεγονός". "Είναι ένα βήμα μπροστά. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό τώρα, γιατί η εθνική ενότητα είναι ένα από κύρια ζητήματα όσον αφορά την ετοιμότητά μας να έχουμε το παλαιστινιακό κράτος μας".

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη συμφωνία", υπογράμμισε ο Φαγιάντ η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, πρέπει να εκχωρήσει τη θέση της σε μια μεταβατική εκτελεστική εξουσία την οποία θα συγκροτούν ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπογράφηκε χθες Τρίτη στο Κάιρο από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων.

Η έναρξη της επίσημης τελετής καθυστέρησε εξαιτίας ενός θέματος πρωτοκόλλου. Πηγή της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, που παρέστη στην τελετή και ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Φάταχ και η Χαμάς δεν συμφωνούσαν για τη θέση του Χάλεντ Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, αν δηλαδή ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς θα σταθεί δίπλα στο Μαχμούντ Αμπάς στο βήμα.

Ο Αμπάς ήθελε να είναι μόνος στο βήμα για να τονίσει τη θέση του ως προέδρου των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη γιορτάζουν τη συμφωνία συμφιλίωσης. Στην Πόλη της Γάζας περίπου 700 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείας έως την κεντρική πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, ανεμίζοντας την εθνική παλαιστινιακή σημαία και πράσινα λάβαρα για τη Χαμάς και κίτρινα σύμβολα των εθνικιστών της Φάταχ, σε μία κατάσταση ευωχίας και ενθουσιασμού.
   
Στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, το πλήθος φαινόταν διατεθειμένο να πιστέψει αληθινά για την ειλικρίνεια της επιτευχθείσας συμφιλίωσης.


Καταδίκασε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τη συμφωνία ενότητας που συνήψαν η Χαμάς και η Φάταχ.

"Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία", είπε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο.