Το «πέπλο μυστηρίου», που καλύπτει ακόμα τις συνθήκες εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις πληροφορίες που αφορούν την αμερικανική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

«Σημείωσα ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν καθαρά, ότι στόχος τους ήταν να συλλάβουν τον
Μπιν Λάντεν, αν μπορούσαν, και κατανοώ πλήρως ότι αυτό ήταν δύσκολο», είπε η Πιλάι.

«Επρόκειτο για μια περίπλοκη επιχείρηση και θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες που αφορούν το θάνατο του Μπιν Λάντεν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Η Πιλάι επισήμανε ότι ο
Μπιν Λάντεν είχε αναλάβει την πλήρη ευθύνη των πράξεών του, συμπεριλαμβανομένων και σφαγών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δύο και πλέον ημέρες μετά το θάνατο του «Τζερόνιμο», όπως ήταν η κωδική ονομασία που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στον Οσάμα μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, λεπτομέρειες της 40λεπτης επιχείρησης συνεχίζουν να διαρρέουν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, επιβεβαίωσε ότι ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε και η Πιλάι από την πλευρά της είπε ότι εάν ο Μπιν Λάντεν είχε συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, η ίδια «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα είχε κατηγορηθεί για το σοβαρότερο έγκλημα, για σφαγή αμάχων».