Η Κίνα κάλεσε τη Νορβηγία να ζητήσει συγγνώμη προτού συμφωνήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που είναι τεταμένες εξαιτίας της απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό. Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Όσλο, Τανγκ Γκουογκιάνγκ πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Κομφούκιος, μια οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού, στο Μπέργκεν της δυτικής Νορβηγίας το περασμένο σαββατοκύριακο.

«Κάλεσε τη νορβηγική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη» ανέφερε ο Νταν Φεμόεν, τοπικός αξιωματούχος, που παρίστατο στην εκδήλωση.

«Είπε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι πιο δύσκολο καθώς δεν έχει ζητηθεί συγγνώμη για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης» πρόσθεσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

Μία άλλη συμμετέχουσα, η διευθύντρια του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Μπέργκεν, Μαρίτ Βάρνκε, επιβεβαίωσε αυτές τις δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με την ίδια ο πρεσβευτής σημείωσε ότι η χώρα του «περιμένει μία επίσημη απολογία από τη Νορβηγία».

«Αυτό που είπε ο πρεσβευτής είναι ότι η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Νορβηγίας είναι πλέον πολύ δύσκολη και ότι όλοι οι Κινέζοι έχουν πληγωθεί από το γεγονός ότι η Νορβηγία απένειμε ένα τέτοιο Νόμπελ Ειρήνης» πρόσθεσε.