Οι ανακριτές στη Ρωσία πρόκειται να εκδώσουν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Μόσχας , και του αναπληρωτή του, δήλωσε σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα η εκπρόσωπος τοπικού δικαστηρίου, Εκατερίνα Ιλιίνα. Πρόκειται, αντίστοιχα, για τους Αντρέι Μποροντίν και Ντμίτρι Ακουλίνιν, που αμφότεροι έχουν διαφύγει στη Βρετανία μετά από την διένεξη τους με τους ιθύνοντες στoν κρατικό όμιλο VTB, που επεδίωξε να εξαγοράσει την Τράπεζα της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εκδίδονται επειδή οι Μποροντίν και Ακουλίνιν αρνήθηκαν να παρουσιαστούν στη δικαστική αίθουσα. Ούτε ο Μποροντίν, ούτε ο Ακουλίνιν είναι μέχρις ώρας διαθέσιμοι γιά κάποιο σχόλιο γιά την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.

Ο Μποροντίν είναι πρώην μέτοχος της Τράπεζας της Μόσχας και εναντιωνόταν στις επιδιώξεις των ιθυνόντων του ομίλου VTB να την εξαγοράσουν.

H Τράπεζα της Μόσχας έγινε "στόχος" λίγο αφότου ο πρόεδρος της Ρωσικής ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπαυσε πέρυσι το φθινόπωρο τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, που απουσίαζε ενόσω η Μόσχα πνιγόταν από τις αναθυμιάσεις των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στα περίχωρά της σε περιοχές ελώδους τύρφης, πέρυσι το καλοκαίρι.

Φέτος τον Μάρτιο, ο Μποροντίν πούλησε το μερίδιο του στην εν λόγω τράπεζα,περίπου 20% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στο μερίδιο, που πουλήθηκε στον επιχειρηματία Βιτάλι Γιουσούφοφ, συνιδιοκτήτης ήταν ο Λεβ Αλαλούγιεβ.

Τον Φεβρουάριο, η ρωσική αστυνομία εισέβαλε πρώτα στους χώρους εταιρείας της συζύγου του Λουζκόφ, Έλενας Μπατούρινα, κατόπιν δε στους χώρους της Τράπεζας της Μόσχας, αλλά και στις κατοικίες των διευθυντών τους, αναζητώντας «εξαφανισμένα κεφάλαια».