ΔΙΕΘΝΗ

Ακτή Ελεφαντοστού: Δύο ημέρες περισυλλέγουν πτώματα από τους δρόμους της Αμπιτζάν

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2011, 19:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ακτή Ελεφαντοστού: Δύο ημέρες περισυλλέγουν πτώματα από τους δρόμους της Αμπιτζάν
Facebook Twitter Whatsapp

Τα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να συλλέγουν πτώματα στη πόλη Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Τα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να συλλέγουν πτώματα στη πόλη Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα πτώματα είναι ήδη στους δρόμους της συνοικίας πολλές ημέρες, από την εποχή των συγκρούσεων των "Δυνάμεων ασφάλειας κι άμυνας" του τέως προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και των "Νέων δημοκρατικών δυνάμεων" του προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

Οι συγκρούσεις έληξαν την 11η Απριλίου, με τη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, που αρνείτο να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο, αν και ηττημένος στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010.

Μέλος ενός από τα συνεργεία έδειξε στους ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ ένα πτώμα με τρείς σφαίρες και συνάδελφός του επισήμανε ότι πολλά από τα πτώματα παραμένουν άγνωστης ταυτότητας, καθώς δεν φέρουν επίσημα έγγραφα.

Ένας τρίτος επέδειξε το πτώμα ενός 18χρονου μαθητή, που παρ' ότι κατέφυγε μέσα σε εστιατόριο, "γαζώθηκε" στο εσωτερικό του με πολλές ριπές, και κάποια άλλα πτώματα απανθρακωμένα.

Την 12η Απριλίου, οπότε είχε αναγνωριστεί εμπράκτως η εκλογική νίκη του Ουαταρά, οι οπαδοί του στη συνοικία υπέφεραν τα πάνδεινα από τους ένοπλους πιστούς στον Γκμπαγκμπό, μέχρι και το τοπικό τζαμί πυρπολήθηκε.

Τα διάσπαρτα πτώματα καλύπτονται, κατ' αρχάς, με μεγάλες μαύρες σακούλες και τελικά στοιβάζονται σε ένα γκρι όχημα του δήμου, το οποίο στο πέρασμά του αποπνέει την έντονη οσμή του θανάτου.

Πλέον στη συνοικία επιβάλλεται σε γενικές γραμμές η δημόσια τάξη, με την εξαίρεση κάποιων αψιμαχιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας που γειτνιάζει με τη Ναυτική Βάση του Αμπιτζάν.