Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων θεωρούν κακό τον απολογισμό των τεσσάρων χρόνων της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, ακόμη και αν «μερικές άκρως συμβολικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζονται από την κοινή γνώμη», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που έγινε για λογαριασμό των μμε BFM, Challenges,Avanquest και δίδεται αύριο στην δημοσιότητα. Στην ερώτηση «συνολικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα λέγατε ότι ο απολογισμός του Νικολά Σαρκοζί ως προέδρου της Δημοκρατίας» είναι κακός ή καλός, το 73% των ερωτηθέντων απάντησε «κακός», μια αύξηση έξι μονάδων σε σχέση με τον Μάιο του 2010, ενώ ένα 27% δηλώνει "καλός", έναντι του 31% που ήταν πριν από ένα χρόνο (-4).

Ωστόσο, στις 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Νικολά Σαρκοζί, έξι από αυτές κρίνονται θετικά από την πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση έρχεται σε μια στιγμή που το κυβερνών κόμμα UMP, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την προώθηση του έργου του Νικολά Σαρκοζί, που εξελέγη τον Μάιο του 2007, και θα πρέπει να διεκδικήσει μια νέα θητεία πέντε ετών τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2012.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή του έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά τις αραβικές επαναστάσεις και την εισροή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, και αμέσως μετά την αύξηση των μισθών.