Η επιχείρηση για την ανέλκυση των σορών των επιβατών του αεροσκάφους της Αιρ Φρανς που πραγματοποιούσε την πτήση Ρίο-Παρίσι και κατέπεσε το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό με 228 επιβαίνοντες ξεκίνησε σήμερα, ανακοινώθηκε από πηγή προσκείμενη στις έρευνες. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι προς ώρας «σύμφωνα με όσα γνωρίζει» καμιά σορός δεν έχει ανασυρθεί.

Η επιχείρηση ξεκινά μετά τον εντοπισμό και ανέλκυση, την Κυριακή και τη Δευτέρα, των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της πτήσης ΑF447, τα οποία θα συμβάλλουν στην κατανόηση των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους Α330 είχαν εντοπισθεί στις αρχές Απριλίου σε βάθος 3.900 μ.

Τότε, η γαλλίδα υπουργός Μεταφορών Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ είχε δηλώσει πως «η φάση ανέλκυσης του αεροσκάφους» μπορεί να ξεκινήσει «μέσα σε τρεις εβδομάδες, έναν μήνα», όπως επίσης και η «ανέλκυση των σορών».

Οι οικογένειες των Βραζιλιάνων που έπεσαν θύματα του δυστυχήματος ανακοίνωσαν σήμερα πως επιθυμούν να ανασυρθούν στην επιφάνεια όλες οι σοροί των επιβατών και να γίνει η αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών σε περιοχή εκτός της Γαλλίας.

«Θα πρέπει να ανασυρθούν όλες οι σοροί», όποια κι εάν είναι η κατάστασή τους, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης των Βραζιλιάνων Θυμάτων Νέλσον Φαρία Μαρίνιου.

Σε δικαστικό επίπεδο, η Αίρμπας και η Αιρ Φρανς πρόσφατα εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις σε έρευνα για φόνο εξ αμελείας.