Τμήματα του στρατού της Συρίας με τη συνοδεία αρμάτων μάχης ενίσχυσαν την Τετάρτη τον κλοιό της πολιορκίας σε δύο πόλεις, που πρωταγωνιστούν εδώ και έξι εβδομάδες στην αιματοβαμμένη εξέγερση του λαού ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Βαριά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα του στρατού αναπτύχθηκαν την Τετάρτη γύρω από την πόλη Ραστάν, ενώ τμήματα του στρατού έστησαν σημεία ελέγχου στις συνοικίες που διαμένουν Σουνίτες στην πόλη Μπανίας, λίγες μόνο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές που προκάλεσε η 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υπό τη διοίκηση του αδερφού του προέδρου Άσαντ, Μαχέρ, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, όταν άνοιξε πυρ με πολυβόλα και όλμους κατά του άοπλου πλήθους.

Παράλληλα, εκατοντάδες σύροι στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο τη νύχτα στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού, εισβάλλοντας σε σπίτια και προβαίνοντας σε συλλήψεις, δήλωσε σήμερα κάτοικος της περιοχής.

"Πριν φθάσουν εδώ, διέκοψαν τις τηλεπικοινωνίες. Δεν υπήρξε αντίσταση. Οι διαδηλώσεις στη Σάκμπα ήταν ειρηνικές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί", τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή στη Σάκμπα, ζητώντας την αποπομπή από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη Παρασκευή άντρες των μυστικών υπηρεσιών του στρατού σκότωσαν τουλάχιστον 17 διαδηλωτές στην πόλη Ραστάν, ενώ περίπου 50 τοπικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, παραιτήθηκαν μετά από αυτή τη σφαγή άοπλων πολιτών.

Τα τεθωρακισμένα του στρατού την Τετάρτη πήραν θέσεις γύρω και μέσα στην πόλη Ραστάν μετά την απόρριψη από τους κατοίκους της πόλης της, πρότασης του υψηλόβαθμου στην ιεραρχία στελέχους του κόμματος Μπαάθ, Σόμπχι Χάρμπ, που πρότεινε να του παραδώσουν μερικές εκατοντάδες αντικαθεστωτικών συμπολιτών τους με αντάλλαγμα να παραμείνουν τα άρματα μάχης έξω από την πόλη τους.

Στην πόλη Μπανίας ο στρατός έστησε φυλάκια ελέγχου που διαχωρίζουν τις γειτονιές των Σουνιτών από αυτές των Αλαουϊτών ενώ ήδη προχώρησαν προληπτικά στις συλλήψεις 10 Σουνιτών αντικαθεστωτικών προκειμένου να εκφοβίσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Ανησυχία για την "Παρασκευή της Αντίστασης"

Οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την Παρασκευή μετά την καθιερωμένη προσευχή δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στο καθεστώς που με την ανάπτυξη στρατευμάτων μέσα στις πόλεις θέλει να περάσει το μύνημα στο λαό ότι είναι αποφασισμένο για όλα.

"Παρασκευή της αντίστασης, 6 Μαΐου 2011, Συρία, η ελευθερία πλησιάζει, ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", είναι ο σημερινός τίτλος της ιστοσελίδας "Η Συριακή Επανάσταση 2011" που δημιούργησαν νεαροί αγωνιστές.

"Αυτή την Παρασκευή θα δείξουμε ότι αψηφούμε την αδικία, την καταπίεση, το φόβο. Θα απελευθερωθούμε", γράφουν στην ιστοσελίδα.

ΗΠΑ-Ιταλία: Να σταματήσουν οι βιαιότητες

Οι ΗΠΑ και η Ιταλία καλούν τη συριακή κυβέρνηση να "σταματήσει τις βιαιότητες και να ξαναπάρει το δρόμο του διαλόγου", δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στο τέλος συνομιλίας που είχε στη Ρώμη με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

"Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις πολιτικές δράσεις και τις εκκλήσεις για να ευαισθητοποιήσουμε τη συριακή κυβέρνηση ώστε να σταματήσει τις βιαιότητες και να επιδιώξει να ξαναπάρει το δρόμο του διαλόγου", δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Κλίντον, πριν από μια συνεδρίαση της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.

Ο Φρατίνι αναφέρθηκε επίσης σε "κυρώσεις" σε βάρος της Συρίας, ιδιαίτερα στη "διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία συνεργασίας" και σε "περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων που ενέχονται άμεσα στις βιαιότητες αυτών των τελευταίων εβδομάδων".
TAGS