Ο Βρετανός Κλοντ Τσουλς, ο τελευταίος βετεράνος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε χθες στην Αυστραλία σε ηλικία 110 ετών, μεταδίδουν σήμερα τα αυστραλιανά ΜΜΕ. Ο Τσουλς πέθανε σε οίκο ευγηρίας στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας χθες το βράδυ, μετέδωσε η αυστραλιανή ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Ο Τσουλς ήταν ο τελευταίος γνωστός επιζήσας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννημένος στη Βρετανία το 1901, ο Τσουλς είχε δώσει ψευδή στοιχεία για την ηλικία του προκειμένου να καταταγεί το 1916 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Τον Μάρτιο όταν ο Τσουλς είχε συμπληρώσει το 110ο έτος της ηλικίας του, ο 76χρονος γιος του Αντριαν, χαρακτήρισε τον πατέρα του ως μία προσωπικότητα που μισεί τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε ως αξιωματικός στο Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, αφότου μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1926.

"Είναι τυφλός και κουφός, αλλά είμαστε πολύ κοντά του, του μιλάμε πολύ δυνατά και μάς καταλαβαίνει. Ακόμη μας αναγνωρίζει. Δεν νομίζω ότι έχει χάσει τα λογικά του, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' ότι εγώ ή εσείς", είχε πει τότε (τον Μάρτιο) ο γιος του.

Ο Τσουλς ήταν ο τελευταίος βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το θάνατο σε ηλικία 110 ετών του Φρανκ Μπακλς του τελευταίου Αμερικανού βετεράνου στον ίδιο πόλεμο (1914-1918), ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ψευδή ημερομηνία γέννησης για να καταταγεί το 1917.

Ο Βρετανός βετεράνος Χένρι Αλιγχαμ, έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 113 ετών.

Ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης, ο 'Ερικ Κάστνερ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2008 έχοντας ''πατήσει'' τα 107. Ο τελευταίος Γάλλος πολεμιστής, ο Λαζάρ Ποντιτσελί, απεβίωσε στις 12 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 110 ετών. Ο Ντελφίνο Μπορόνι ο τελευταίος ιταλός επιζήσας πέθανε 110 χρονών στις 26 Οκτωβρίου του 2008 .

Το 2009 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του Τσουλς με τίτλο «Ο Τελευταίος των Τελευταίων» όπου, μεταξύ άλλων, απέδιδε την μακροζωία του και στην καλή και στενή οικογενειακή του ζωή.