Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη επιπτώσεων επί της πορείας οικονομικής ανάπτυξης από την κρίση χρέους που παρατηρείται στην Ευρώπη έκρουσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, (Bundesbank) και κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη διάσωση κρατών, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στην τελευταία της μηνιαία έκθεση, η Bundesbank προέβλεψε ότι η οικονομία θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηριζόμενη από ισχυρές εξαγωγές και εγχώρια ζήτηση, αλλά και μειούμενη ανεργία.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα κάλεσε τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να βοηθήσουν στην ανάληψη του κόστους διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και υποστηρίζονται από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Οι επισημάνσεις αυτές σημειώνονται υπό το φως και της πολιτικής και οικονομικής έντασης η οποία συνόδευσε την κρίση χρέους ορισμένων εκ των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Bundesbank, "μια διαφανής διαδικασία που εγγυάται ένα εκτενές και αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε, από κοινό με τη βελτίωση της εποπτείας των αγορών, να μειώσει σημαντικά τον συστημικό κίνδυνο (σ.σ. στην ευρωζώνη)".

"Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μια ευθύνη (σ.σ. συμμετοχής) στην βιώσιμη ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών υπερχρεωμένων κρατών", υποστήριξε η Bundesbank.

Η έκκληση αυτή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας σημειώνεται σε υποστήριξη του αιτήματος της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού με τη συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων για την ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης κρατών που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως προβλήματα χρηματοδότησης.