Άρχισε σήμερα στη Βουδαπέστη η δίκη του Ούγγρου Σάντορ Κεπίρο, 97 ετών, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή εγκληματίες ναζί και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία το 1942. Ο Κεπίρο έφτασε στο δικαστήριο περπατώντας αργά με τη βοήθεια μπαστουνιού. Κατηγορείται, σύμφωνα με την ουγγρική εισαγγελία, ότι ως επικεφαλής περιπόλου συμμετείχε σε εκκαθαριστική επιχείρηση από τις 21 ως τις 23 Ιανουαρίου 1942 στο Νόβι Σαντ -σήμερα σερβικό έδαφος- στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άμαχοι, Εβραίοι και Σέρβοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο πρώην λοχαγός για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι είναι αθώος. "Είναι ένα τσίρκο. Όσα μου προσάπτουν είναι ψέματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της δίκης.

"Ελπίζω ότι τελικά θα καταδικαστεί και θα τιμωρηθεί", τόνισε ο επικεφαλής του Κέντρου Δίωξης πρώην ναζιστών Σιμόν Βίζενταλ, Εφραίμ, Ζουρόφ. "Πρόκειται για την πρώτη δίκη εγκληματία πολέμου από την Ουγγαρία η οποία συνεργάστηκε με την ναζιστική Γερμανία και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθεί η δίκη αυτή", τόνισε ο ίδιος.

Ο Ζουρόφ ήταν εκείνος που ανακάλυψε τα ίχνη του Σάντορ Κεπίρο.