Περίπου 2.000 ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στο Κίεβο κατά του "φορολογικού τρόμου", την ώρα που οι βουλευτές διαπληκτίζονταν με αφορμή τη νέα αμφιλεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

"Ντροπή", "Οχι στον φορολογικό νόμο", φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο μετά την εξέταση του σχεδίου νόμου σε δεύτερη ανάγνωση.

Οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα αυξήσει τους φόρους άδικα και θα αναγκάσει τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί η καταβολή μεγαλύτερου φόρου από όλες τις επιχειρήσεις, η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών, ενώ θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στην υπηρεσία οικονομικών ελέγχων.

Οι διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα οργισμένοι με τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είπε χθες ότι οι διαδηλώσεις διοργανώνονται από επιχειρηματίες "που έχουν συνηθίσει να εργάζονται εκτός νόμου" και να μην πληρώνουν φόρους.

Διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν χαρτονομίσματα μπροστά σε εκπροσώπους της κυβέρνησης. Την ώρα εκείνη επενέβησαν κυβερνητικοί βουλευτές και σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές, όπως δήλωσε μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν διαδηλώσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες κατά αυτού του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Στην προηγούμενη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Κίεβο, πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πιο μεγάλη κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Γιανουκόβιτς.