Ο Νάντερ αλ Μάσρι, 31 ετών, παλαιστίνιος αθλητής, κέρδισε σήμερα στον πρώτο μαραθώνιο της Γάζας τον οποίο διοργάνωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Ο Μάσρι διένυσε τη διαδρομή σε δύο ώρες, 42 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα. Μόνο εννέα δρομείς είχαν εγγραφεί για να τρέξουν τα 42 χλμ. του μαραθωνίου, ο οποίος είχε σημείο εκκίνησης την είσοδο της τοποθεσίας Μπέιτ Χανούν και τερματισμού τη Ράφα, κατά μήκος της Μεσογείου.

Μια Αυστραλή και ένας Γάλλος, αξιωματούχοι της UNWRA στη Γάζα, ήταν οι μόνοι ξένοι που διένυσαν όλη τη διαδρομή.

"Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Γάζα, αυτός ο μαραθώνιος στέλνει ένα μήνυμα ελευθερίας", δήλωσε ο Γάλλος Σεμπαστιέν Τριβές, ο δεύτερος στην ιεραρχία της UNRWA στη Γάζα.

Την ασφάλεια της διοργάνωσης είχε αναλάβει η αστυνομία της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ο μαραθώνιος είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος παιδικών κατασκηνώσεων που υλοποιείται κάθε χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια (672.000 ευρώ) συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
TAGS