Η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη αποφάσισε σήμερα τη σύσταση ενός "ειδικού ταμείου" για να βοηθήσει οικονομικά το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα από τη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. "Μια πιο μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη", δήλωσε ο Φρατίνι κατά την έναρξη σήμερα των εργασιών της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, οι οποίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη.

"Με ιδιαίτερη χαρά κάνω αυτήν την ανακοίνωση σήμερα για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου -με την ονομασία προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης- το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική και με διαφανή τρόπο μεταφορά κεφαλαίων στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο", προσέθεσε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, το οποίο δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Ο Φρατίνι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία επιθυμεί ένας μέγιστος αριθμός συμμάχων της να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

"Ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι εταίροι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνάψουν διμερείς σχέσεις με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο", δήλωσε ο Φρατίνι. Στις 4 Απριλίου, η Ιταλία ήταν η τρίτη χώρα που αναγνώριζε το συμβούλιο αυτό ως νόμιμο συνομιλητή του μετά τη Γαλλία και το Κατάρ.

"Αυτό θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι εταίροι μας της Βεγγάζης και να μεγαλώσει το αίσθημα απομόνωσης του Καντάφι", προσέθεσε, αναφερόμενος στον λίβυο ηγέτη.

Ο Φρατίνι έκρινε επίσης κατά την ομιλία του η Ομάδα Επαφής να "δείξει την ενότητά της απέναντι στις προσπάθειες του Καντάφι να διχάσει τη διεθνή κοινότητα".

"Δεν θα πρέπει να αφήσουμε μια Λιβύη διχασμένη και ασταθή να γίνει το γήπεδο των μισθοφόρων του Καντάφι", σημείωσε.

Το μήνυμα της Ομάδας Επαφής θα πρέπει να είναι "διατήρηση της πίεσης, κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων και με στόχο επίσης να πειστεί το περιβάλλον του Καντάφι να ακολουθήσει κι αυτό τις πολλές περιπτώσεις αυτών που αυτομόλησαν", υπογράμμισε τέλος.

Η Ιταλία, η οποία διοργάνωσε αυτή τη δεύτερη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία μετέχουν 22 χώρες, 6 διεθνείς θεσμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και 6 παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι στις ΗΠΑ θα δοθούν στους αντικαθεστωτικούς

Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στο έδαφός τους, τα οποία έχουν παγώσει οι αμερικανικές αρχές, για να "βοηθήσουν το λαό" της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα από τη Ρώμη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι είναι αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κλίντον προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν με 53 εκατομμύρια δολάρια στην έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι μια υλική βοήθεια αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.

Η Κλίντον κάλεσε εξάλλου τους εταίρους της σήμερα στη Ρώμη να "εντείνουν την απομόνωση" του λίβυου ηγέτη Καντάφι, αρνούμενοι να δεχτούν τους απεσταλμένους τους και βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να εγκαθιδρύσουν "γραφεία εκπροσώπησής τους" στον κόσμο.

"Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική απομόνωση του καθεστώτος Καντάφι", σημείωσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της.

Γι' αυτό χρειάζεται, όπως προσέθεσε, "υποστήριξη της δημοκρατικής μετάβασης στη Λιβύη μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας" υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, του Ιορδανού Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

Πιο άμεσα και συγκεκριμένα, η Κλίντον τάχθηκε υπέρ της "άρνησης οποιασδήποτε επίσκεψης απεσταλμένων του Καντάφι, αν δεν πρόκειται να αυτομολήσουν ή δεν προτίθενται να έχουν σοβαρές συνομιλίες για την αποχώρηση του Καντάφι" από την εξουσία.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που δεν έχουν αναστείλει ακόμη τη λειτουργία των πρεσβειών της Λιβύης πρέπει να το κάνουν. Θα πρέπει επίσης "να αποκτήσουν απεσταλμένους στη Βεγγάζη", προπύργιο των ανταρτών, "και να διευκολύνουν τη δημιουργία γραφείων εκπροσώπησης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες ολόκληρου του κόσμου".

"Έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η βία, έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, έχει έρθει η ώρα να αρχίσει μια δημοκρατική μετάβαση", κατέληξε.
TAGS