Το πρώτο "Βραβείο Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος" απονεμήθηκε στο Αμβούργο (Τετ. 17.11.10). Με το βραβείο τιμήθηκε η οργάνωση Ιορδανών, Παλαιστινίων και Ισραηλινών ακτιβιστών "Friends of the Earth Middle East" (FoEME) για τη συμβολή της στη συνεννόηση των λαών της Μέσης Ανατολής και την ενεργό προστασία του περιβάλλοντος.

Στην τελετή απονομής του βραβείου, παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος συνεχάρη την οργάνωση FoEME, για τη διάκριση που επιβραβεύει τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εμβάθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σηφουνάκης συνεχάρη επίσης το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" και την πόλη του Αμβούργου, για την πρωτοβουλία τους να θεσπίσουν το "Διεθνές Βραβείο Αριστετέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος". Υπογράμμισε δε τη σημασία που έχει - εν μέσω οικονομικής κρίσης - "η ενίσχυση οικονομικά και ηθικά οργανώσεων που προωθούν την κουλτούρα της ειρήνης, βάζοντας ακόμη και αντίπαλα μέρη να εργαστούν για ένα υψηλότερο ιδανικό: την προστασία του οικοσυστήματος". Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Δημήτριος Ράλλης υπογράμμισε τις "εξαίρετες επιδόσεις" του Αμβούργου αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος που καθιστά την πόλη "κατάλληλο τόπο" για την απονομή του Βραβείου Ωνάση, "δεδομένου ότι τόσο ο συγκεκριμένος εφοπλιστικός όμιλος, όσο και η Ελλάδα με τον ισχυρό εμπορικό στόλο της αισθάνονται ότι συνδέονται στενά με τη χανσεατική πόλη".

Στο επίσημο δείπνο που είχε προηγηθεί την παραμονή της απονομής, παρέστη ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν, ο οποίος ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης του βραβείου σε συνεργασία με την πόλη του Αμβούργου. Την προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση και τη συμβολή του έλληνα εφοπλιστή στην ανάπτυξη του Αμβούργου με τις παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων εξήρε ο κυβερνήτης Δήμαρχος του Αμβούργου Κρίστοφ Άλχους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" Αντώνης Παπαδημητρίου επισήμανε τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Ωνάση σε πολίτες του Αμβούργου.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Ωνάση υπουργός Περιβάλλοντος του Αμβούργου Άνια Χαϊντούκ, σημείωσε ότι το βραβείο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων διεθνών περιβαλλοντικών διακρίσεων. Το βραβείο συνοδεύεται με μεγάλο χρηματικό έπαθλο ως ενίσχυση μεμονωμένων προσώπων ή οργανισμών που διακρίνονται ήδη σήμερα και θα συμβάλουν και μελλοντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η κ. Χαϊντούκ εξήρε το "δύσκολο έργο" της βραβευθείσας οργάνωσης FoEME για την προστασία των υδάτινων πόρων του Ιορδάνη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.