Ρωσία: Διαρροή ραδιενέργειας σε παγοθραυστικό πλοίο


Διαρροή ραδιενέργειας παρατηρήθηκε σήμερα σε ένα ρωσικό παγοθραυστικό πλοίο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στο λιμάνι βάσης του στη θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως μετέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Στόλου της Ρωσίας (Rosatomflot). "Παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση των ποσοστών ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα στο σύστημα εξαερισμού στην αίθουσα του αντιδραστήρα", διευκρίνισε η Rosatomflot σε ανακοίνωσή της.

"Η πιο πιθανή αιτία (της διαρροής) είναι η απώλεια στεγανότητητας στα συστήματα του πρώτου κελύφους" του αντιδραστήρα, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που το πλοίο έφευγε από τον κόλπο του Γενισέι. Τώρα το παγοθραυστικό Τaimyr επιστρέφει στο λιμάνι βάσης του στο Μούρμανσκ στη θάλασσα του Μπάρεντς.

"Αν η κατάσταση χειροτερέψει, το σύστημα του αντιδραστήρα θα σταματήσει και θα ξεκινήσει η διαδικασία ψύξης", πρόσθεσε η Rosatomflot.

Στη διεθνή κλίμακα των πυρηνικών συμβάντων (INES) το επεισόδιο είναι στη διαβάθμιση "μηδέν", ή "εκτός κλίμακας", σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο