Διαρροή ραδιενέργειας παρατηρήθηκε σήμερα σε ένα ρωσικό παγοθραυστικό πλοίο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στο λιμάνι βάσης του στη θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως μετέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Στόλου της Ρωσίας (Rosatomflot). "Παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση των ποσοστών ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα στο σύστημα εξαερισμού στην αίθουσα του αντιδραστήρα", διευκρίνισε η Rosatomflot σε ανακοίνωσή της.

"Η πιο πιθανή αιτία (της διαρροής) είναι η απώλεια στεγανότητητας στα συστήματα του πρώτου κελύφους" του αντιδραστήρα, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που το πλοίο έφευγε από τον κόλπο του Γενισέι. Τώρα το παγοθραυστικό Τaimyr επιστρέφει στο λιμάνι βάσης του στο Μούρμανσκ στη θάλασσα του Μπάρεντς.

"Αν η κατάσταση χειροτερέψει, το σύστημα του αντιδραστήρα θα σταματήσει και θα ξεκινήσει η διαδικασία ψύξης", πρόσθεσε η Rosatomflot.

Στη διεθνή κλίμακα των πυρηνικών συμβάντων (INES) το επεισόδιο είναι στη διαβάθμιση "μηδέν", ή "εκτός κλίμακας", σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο.