Αναβλήθηκε για το 2012 η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου


Η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το διήμερο 10-11 Μαϊου στη Βαγδάτη, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2012, μετά από αίτημα των χωρών του Κόλπου, όπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    "Οι εξελίξεις και οι πολιτικές αλλαγές που σημειώνονται φέτος ήταν οι λόγοι της αναβολής", είπε ο Ιρακινός υπουργός.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο μετέχουν έξι αραβικές χώρες, ζήτησε την αναβολή.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στην έδρα του στο Κάιρο προκειμένου τα μέλη του να ψηφίσουν τον επόμενο γενικό γραμματέα του οργανισμού, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου επειδή πολλές από τις 22 χώρες έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών στη Ρώμη, στη σύνοδο για τη Λιβύη.

    Η θητεία του Μούσα λήγει στις 15 Μαΐου και ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι και πάλι υποψήφιος αφού σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές. Τη θέση του γενικού γραμματέα διεκδικούν ο Αιγύπτιος διπλωμάτης Μουστάφα αλ-Φίκι και ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντελραχμάν αλ-Ατίγια από το Κατάρ.

    Η περσινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου είχε γίνει στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

   

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο