Η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το διήμερο 10-11 Μαϊου στη Βαγδάτη, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2012, μετά από αίτημα των χωρών του Κόλπου, όπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    "Οι εξελίξεις και οι πολιτικές αλλαγές που σημειώνονται φέτος ήταν οι λόγοι της αναβολής", είπε ο Ιρακινός υπουργός.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο μετέχουν έξι αραβικές χώρες, ζήτησε την αναβολή.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στην έδρα του στο Κάιρο προκειμένου τα μέλη του να ψηφίσουν τον επόμενο γενικό γραμματέα του οργανισμού, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου επειδή πολλές από τις 22 χώρες έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών στη Ρώμη, στη σύνοδο για τη Λιβύη.

    Η θητεία του Μούσα λήγει στις 15 Μαΐου και ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι και πάλι υποψήφιος αφού σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές. Τη θέση του γενικού γραμματέα διεκδικούν ο Αιγύπτιος διπλωμάτης Μουστάφα αλ-Φίκι και ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντελραχμάν αλ-Ατίγια από το Κατάρ.

    Η περσινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου είχε γίνει στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.