Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά το Πακιστάν και την κυβέρνησή του παρά τα "ερωτήματα" που εγείρονται για το ρόλο του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μετά τον εντοπισμό της κρυψώνας του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα βόρεια της Ισλαμαμπάντ. «Η επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν έθεσε ερωτήματα για το ρόλο του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν", παραδέχτηκε ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η δέσμευση του Πακιστάν σε θέματα ασφάλειας όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Μαν.

«Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να βασιστούμε στην πλήρη συνεργασία του Πακιστάν» στο μέλλον, επισήμανε, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να στηρίζει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ο ρόλος της οποίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι «αποφασιστικής σημασίας».

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσουν πώς κατάφερε ο Μπιν Λάντεν να κρύβεται επί μήνες ή και χρόνια κοντά σε μια στρατιωτική σχολή στην πόλη Αμποταμπάντ, βορείως της Ισλαμαμπάντ. Το Πακιστάν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας «συνωμοτούν» ή έχουν οποιουδήποτε είδους συνεργασία με την Αλ Κάιντα.