Έξι χώρες έχουν αρνηθεί να εκπροσωπηθούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε φέτος ο κινέζος διαφωνών Λιού Σιαομπό, στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ.

Οι έξι χώρες είναι η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κούβα, το Μαρόκο, το Ιράκ και η ίδια η Κίνα.

Οι χώρες αυτές δεν αιτιολόγησαν την άρνησή τους, σημείωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, γραμματέας της Επιτροπής των Νόμπελ.

Η Κίνα διεξήγαγε μια εκστρατεία άνευ προηγουμένου για να σαμποτάρει τη συμμετοχή στην τελετή απονομής των βραβείων, προσέθεσε.

"Δεν γνωρίζω κανένα παράδειγμα μιας χώρας που να έχει προσπαθήσει τόσο δραστήρια και άμεσα να κρατήσει μακριά τους πρεσβευτές από μια τελετή (απονομής) Νόμπελ", υπογράμμισε.

Δεκαέξι χώρες δεν είχαν απαντήσει ως σήμερα το πρωί που εξέπνευσε η παράταση της διορίας που έδωσε η Επιτροπή, σημείωσε.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε στην εφημερίδα Άφτενποστεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης κατά την τελετή του Δεκεμβρίου καθώς ούτε ο Σιαομπό, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του μπορεί να παραστεί σε αυτήν.

Καθώς μόνον τα μέλη της οικογένειας αυτού που τιμήθηκε επιτρέπεται να παραλάβουν εκ μέρους του το βραβείο, μάλλον δεν θα απονεμηθεί, σημείωσε ο Γιάγκλαντ.