Ένας κεντρώος πρώην σύμμαχος του Νικολά Σαρκοζί, ο Ερβέ Μορέν, ο οποίος ήταν υπουργός του της Άμυνας για τρεισήμισι χρόνια, δημοσιεύει ένα κατηγορητήριο για την «βάναυση, προσβλητική και συχνά αναξιοπρεπή» άσκηση της εξουσίας από τον Γάλλο πρόεδρο, και τάσσεται υπέρ της έλευσης το 2012 μιας «νηφάλιας» εξουσίας. Σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σταματήστε να περιφρονείτε τους Γάλλους», ο Ερβέ Μορέν, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, τον Νοέμβριο, κρίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί έχει δημιουργήσει μια απεικόνιση της εξουσίας κατά τη δική του εικόνα: Βάναυση, προσβλητική και μερικές φορές αναξιοπρεπή.

«Αισθανόμαστε άσχημα όταν χτυπά, δέκα φορές στον ώμο τον Μπαράκ Ομπάμα για να δείξει ότι είναι 'φίλοι'...συμπεριφορές 'μικρού αγοριού', χωρίς αμφιβολία. Και ιδιότροπου μικρού αγοριού», συνεχίζει ο πρόεδρος του Νέου Κέντρου, ένα μικρό κόμμα που θα περιλαμβάνει μια συνομοσπονδία κεντρώων σχηματισμών και θα παρουσιάσει δικό του υποψήφιο το 2012.

Ο Ερβε Μορέν επικρίνει «τη στρατηγική του περιστρεφόμενου δερβίση, ενός πρόεδρου που του λείπει ένα μακροπρόθεσμο όραμα».

«Η Γαλλία, κατά την άποψή του, είναι μια κατακερματισμένη αγορά. Απευθύνεται λοιπόν σε "κατηγορίες" ή σε πελατείες χωρίς φροντίδα για τη γενική συνοχή», εκτιμά.

«Μερικές φορές ο ανεμοδείκτης πρέπει να έχει πονοκέφαλο.Αυτά τα τρία χρόνια, συχνά μου προκαλούσαν ζαλάδα και την εντύπωση ενός μεγάλου χάους», σημειώνει.

Και για να απαριθμήσουμε: η φορολογική ασπίδα η οποία βάζει πλαφόν στη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, «μια πραγματική αποτυχία, και για την πλειοψηφία, ένας πραγματικός κόλαφος».

Οι συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα και την εκκοσμίκευση: μία «εργαλειοποίηση των θρησκειών σε μια προσπάθεια να ανακατακτηθεί ένα εκλογικό σώμα, αφόρητη και απεχθής».

Στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου του 2010, ενώ ο Πρόεδρος εκθειάζει μια «φανταστική ατμόσφαιρα», χωρίς «κραυγή διαμαρτυρίας» και με «πολλά ζήτω», ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν του είχε πει: «Το είδες, έχει τόσο χάσει την επαφή με την πραγματικότητα που έχει ξεχάσει ότι αυτοί που επετράπη να σταθούν κατά μήκος των οδοφραγμάτων στην παρέλαση είχαν εκ των προτέρων επιλεγεί».