Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές της Ισπανίας θα υποστούν ήττα στις 22 Μαΐου στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, χάνοντας βασικά προπύργιά τους προς όφελος του Λαϊκού Κόμματος (PP) της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS). Η Οικονομική στασιμότητα και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 21,3%, της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλήξει τους σοσιαλιστές της Ισπανίας,οι οποίοι αναμένεται να χάσουν επίσης, το Μάρτιο του 2012, τις εθνικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση, η οποία δείχνει τους Σοσιαλιστές (PSOE) να χάνουν στις κεντρικές περιοχές της Ισπανίας της Καστίγια λα Μάντσα και της Εξτρεμαδούρα, έγινε πριν ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ανακοινώσει ότι δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία το επόμενο έτος.

Η Γενική Γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ πιθανολογείται ότι θα λάβει το 46,3% των ψήφων στην Καστίγια λα Μάντσα, σε σύγκριση με το 45% των Σοσιαλιστών, εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα,σύμφωνα με το CIS.

Οι Σοσιαλιστές είχαν επτά συνεχόμενες νίκες στην Καστίγια λα Μάντσα, όπου ζουν 2 εκατομμύρια Ισπανοί, με ποσοστό ανεργίας 21,79 % κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε επίσης να κερδίσει για πρώτη φορά, αφότου η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970, στην Εξτρεμαδούρα όπου ο υποψήφιος του PSOE Γκιγιέρμο Φερνάντες Βάρα, θα έπαιρνε 31 έδρες και ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος 32, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, το PP ή το PSOE θα πρέπει πιθανότατα να σχηματίσουν συμμαχία με το αριστερό κόμμα Izquierda Unida για να κυβερνήσουν την Εξτρεμαδούρα.

Στην περιοχή-κλειδί της Μαδρίτης, ο Δήμαρχος Αλμπέρτο Λουίς Γκαγιαρντόν και η Περιφερειακή Πρόεδρος Ερπεράντσα Ακίρε, και οι δυο απο το Λαϊκό Κόμμα, θα πρέπει να επανεκλεγούν, καθώς και ο Φρανσίσκο Κάμπς στο προπύργιο του PP τη Βαλένθια, αναφέρεται στη δημοσκόπηση.

Το δεξιό Καταλανικό εθνικιστικό Κόμμα CiU θα απομακρύνει μάλλον τους Σοσιαλιστές από το δήμο της Βαρκελώνης, μετά από 36 χρόνια.