Το Συνταγματικό δικαστήριο της Ακτής του Ελεφαντοστού επικύρωσε στη σημερινή συνεδρίασή του τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα οποία ο Αλασάν Ουαταρά είναι ο νικητής, αναιρώντας προγενέστερη απόφασή του, με την οποία αμφισβητούσε τα ίδια εκλογικά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του εν λόγω θεσμικού οργάνου, Πολ Γιάο Εντρέ, ανακήρυξε τον Ουαταρά "πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Με την προγενέστερη απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, που έλαβαν δικαστές πιστοί στον τέως πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, δόθηκε το έναυσμα για μία εμφυλιοπολεμική σύγκρουση, η οποία διήρκεσε σχεδόν 150 μερόνυχτα.

Εξαιτίας της σύγκρουσης εκτοπίστηκε ή εκπατρίστηκε ένα εκατομμύριο πολιτών, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο Λοράν Γκμπαγκμπό χάρη στις πιστές "Δυνάμεις άμυνας κι ασφάλειας", αν και ηττημένος, αρνείτο να φύγει από το προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον πλανήτη. Όσο προχωρούσε η εμφύλια σύρραξη, μία επανάληψη της διετούς εμφυλιοπολεμικής κατάστασης των ετών 2002-2003, η τιμή του προϊόντος είχε φθάσει ξανά στο ιστορικό "υψηλό" της δεκαετίας του 19