Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι "οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκή ικανότητα να ενεργήσουν" για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον.

"Έχουμε δει ότι η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά όταν οι κίνδυνοι εμφανίζονται. Αυτό έχει ήδη συμβεί φέτος", δήλωσε η Ατκινσον σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

"Ένας ορισμένος αριθμός χωρών, οι θεσμοί της ΕΕ και εθνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και μέτρα για την εγκαθίδρυση ειδικών μηχανισμών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία", είπε.

"Δουλέψαμε μαζί τους, έχουμε άφθονους πόρους. Οι Ευρωπαίοι έχουν ευρέως την ικανότητα να ενεργούν, ανάλογα με τις ανάγκες, και όταν είναι (αναγκαίο)", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η κ. Ατκινσον είπε ακόμη ότι η αποστολή που το ΔΝΤ έστειλε στο Δουβλίνο δεν έχει ως στόχο να συζητήσει τους όρους ενός δανείου στη χώρα.

"Δεν είμαστε σε συζητήσεις για ένα πρόγραμμα βοήθειας σήμερα. Κάνουμε τεχνικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή", σημείωσε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να δει οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ιρλανδίας, να οδηγήσουν σε ένα δάνειο "πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ" από τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.