Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης αναμένεται να παρουσιάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός, γράφει ο Economist, με την αφρικανική ήπειρο να παρουσιάζει τις ισχυρότερες αυξητικές τάσεις και συγκεκριμένα να ετοιμάζονται για δημογραφικές εκρήξης. Πριν από λίγες μέρες, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν τις διετείς προβλέψεις τους για τον παγκόσμιο πληθυσμό, με τα αποτελέσματα να εμφανίζουν σχετικά μικρές αποκλίσεις από την έκθεση του 2008. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2010 και όχι την άνοιξη του 2012, όπως είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη το 2100, θα έχει φτάσει τα 10 δισ. και θα διατηρεί τις αυξητικές τους τάσεις. Οι πιο δραματικές αλλαγές, πάντως, δεν θα αποτυπωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σε εθνικό.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ, ο οποίος φτάνει τα 310 εκ. σήμερα, θα αυξηθεί στα 400 το 2050 και στα 478 το 2100. Στην Κίνα, αναμένεται να μειωθεί κατά 400 εκατομμύρια από τώρα ως το 2100. Ο πληθυσμός της Ρωσίας φτάνει τα 142 εκ και αυτός του Αφγανιστάν, αποτελεί λίγο περισσότερο από το 1/5 του, ενώ αυτός του Νίγηρα, το 1/10. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το 2100, οι δύο πρώτες χώρες θα έχουν τον ίδιο αριθμό κατοίκων (111 εκ.) και ο Νίγηρας ακόμα μεγαλύτερο.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις πάντως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλάξεις, αφού μέσα σε μια περίοδο 90 ετών πολλά σημεία της δημογραφικής ανάπτυξης μπορούν να αλλάξουν, με τη γενική εικόνα που δίνει η αναφορά, να κρίνεται ασφαλής.

Ο σημερινός πληθυσμός της Υποσαχάριας Αφρικής φτάνει τα 856 εκατομμύρια και είναι λίγο μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό και αντιστοιχεί στο 1/5 της Ασίας. Μέχρι το 2050 θα είναι τριπλάσιος από αυτόν της Ευρώπης και μέχρι το 2100 θα φτάνει τα 3/4 του πληθυσμού της Ασίας. Από κάθε άποψη, η Αφρική παρουσιάζεται με ρις υψηλότερες αυξητικές τάσεις, αναφορικά με τον πληθυσμό.