Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη Λιβύη και επέκρινε την Ομάδα Επαφής, η οποία υποσχέθηκε βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι. Ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη "αποκλείει σαφώς και κατηγορηματικά" τις χερσαίες επιχειρήσεις.

"Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει σταθερή", τόνισε. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει κατηγορήσει το δυτικό συνασπισμό ο οποίος έχει επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, ότι ξεπέρασε τα όρια της εντολής του και έχει προειδοποιήσει ενάντια στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ομάδα Επαφής, η οποία αποφάσισε χθες τη σύσταση ενός μη στρατιωτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και προειδοποίησε τα μέλη του-στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία- να μην προσπαθήσουν να επισκιάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Θεωρούμε ότι η ανεπίσημη ομάδα επαφής απαρτίζεται από υπεύθυνα κράτη, ότι όλα τα κράτη αυτά έχουν επικυρώσει το Χάρτη του ΟΗΕ και ότι πρέπει να σεβαστούν το Συμβούλιο Ασφαλείας", τόνισε. "Οι προσπάθειες όλων πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης και όχι στην υποστήριξη της μιας πλευράς σ΄αυτήν την εσωτερική ένοπλη σύγκρουση, η οποία είναι εμφύλιος πόλεμος", υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
TAGS