«Το πνεύμα της αλληλεγγύης είναι αισθητό στη Βουλγαρία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν από τη Σόφια, όπου συμμετέχει στις εργασίες Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Η πλατφόρμα της Σόφιας: Η μετάβαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η αλλαγή στη Μέση Ανατολή». Ο κ. Μπαν Κι-Μουν υπογράμμισε ότι αισθάνεται τιμή που είναι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που επισκέπτεται τη χώρα μετά τις δημοκρατικές αλλαγές του 1989. Με αφορμή το γεγονός ότι η επίσκεψή του συνέπεσε με την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οι βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ εξέτασαν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, αλλά και το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

Τόνισε ακόμη ότι ευχαρίστησε τον κ. Μπορίσοφ για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας και της παγκόσμιας ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία από αποδέκτης αναπτυξιακής βοήθειας μετατρέπεται σε δωρήτρια χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι στη Βουλγαρία υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς υπογραμμίζοντας ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και γι αυτό απαιτείται συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπογράμμισε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ για εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την απελευθέρωση των τριών Βούλγαρων πιλότων που έχουν απαχθεί στο Σουδάν. «Θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και πάλι ελεύθερους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού υιοθέτησε δύο σημαντικά ψηφίσματα για τη Λιβύη, ένα από τα οποία αφορά παραπέμπει το πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έπρεπε να αναλάβει από μόνο του πρωτοβουλία και να είχε κάνει κάτι για το βασανισμό των πέντε νοσηλευτριών από τη Βουλγαρία που είχαν φυλακιστεί στη Λιβύη.

Σε ερώτηση για το θάνατο μελών της οικογένειας του Καντάφι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρέπεμψε σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στην οποία αναφέρεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έχει στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι άμαχους πολίτες. «Πιστεύω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στα γεγονότα στη Συρία τονίζοντας ότι τις τέσσερις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ τον κάλεσε να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατευθούν απολύτως, όπως και οι ειρηνικοί διαδηλωτές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας να δεχθεί ομάδα του ΟΗΕ για να αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση σε περιοχές, στις οποίες κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις και οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν βίαια μέτρα κατά των διαδηλωτών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισκέφθηκε χθες το δημαρχείο της Σόφιας και έγραψε στο χρυσό βιβλίο των επισκεπτών: «Η Σόφια με ενέπνευσε να αναζητήσω σοφία και να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της ημέρας». Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί ξανά την πόλη των τριών θρησκειών που αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη.