Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 21 διαδηλωτές  σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις πόλεις Χομς και Χάμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής,
Ο ακτιβιστής Άμαρ Κουράμπι, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος έξι διαδηλωτών στην Χάμα και άλλων 15 στη Χομς.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι στην Χομς ένας αξιωματικός του στρατού και τέσσερις αστυνομικού πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από μια "συμμορία εγκληματιών". Το πρακτορείο Sana, που μετέδωσε τα ονόματα των νεκρών, ανέφερε ότι το επεισόδιο έγινε στην περιοχή Μπάμπα Αμρ και ότι οι δράστες τεμάχισαν τα πτώματα.

Σύμφωνα με τον Κουράμπι, οι κάτοικοι της Μπανιάς φοβούνται ότι ο στρατός, που έχει λάβει θέσεις σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, μπορεί να εισβάλει σε αυτήν.

«Περισυλλέξαμε πέντε πτώματα στην περιοχή Μπαμπ αλ Σίμπα. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές. Χιλιάδες πραγματοποιούν ακόμη πορεία σε άλλα σημεία της Χομς», δήλωσε ένας ακτιβιστής που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι η μυστική αστυνομία της Συρίας συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ριάντ Σάιφ, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή Μιντάν στην κεντρική Δαμασκό, σύμφωνα με κόρη του και ακτιβιστές.

«Ο πατέρας μου σπρώχθηκε σε ένα λεωφορείο με άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στο τζαμί αλ Χάσαν», δήλωσε η Τζουμάνα Σάιφ στο Ρόιτερς.

Επίσης περίπου 2.000 κάτοικοι του ανατολικού προαστίου της Δαμασκού Σάκμπα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση εκατοντάδων συγγενών τους που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλώσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το κέντρο της Δαμασκού, 6 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρα από τα προάστια.