Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η επικύρωση της νέας συνθήκης για τα πυρηνικά με τη Ρωσία εντός του χρόνου είναι επιβεβλημένη για την εθνική ασφάλεια και είναι πεπεισμένος ότι το εγχείρημα θα λάβει αρκετές ψήφους από την αμερικανική Γερουσία.

"Τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας είναι σαφή και υψηλά", δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντηση του με πρώην υπουργούς Εξωτερικών τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με γερουσιαστές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνθήκη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία που ξεπερνά την πυρηνική ασφάλεια και υπογράμμισε ότι η Μόσχα ήταν "ουσιαστική" στη βοήθεια που παρείχε για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε επί της δυνατότητας μας στην επικύρωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διασφάλιση των ευπαθών πυρηνικών υλικών ή στη διατήρηση ενός καθεστώτος αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν", δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί η Γερουσία να φέρει προς ψήφιση τη συνθήκη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων λειτουργίας του Κογκρέσου για φέτος με τη σημερινή του σύνθεση.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι η συνθήκη μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες από το νέο έτος γιατί η πλειοψηφία τους στη Γερουσία θα είναι μικρότερη μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.