Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων και στην διακομιδή των απορριμμάτων στην Πορτογαλία, λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, μετά το σχετικό κάλεσμα πολλών συνδικάτων ενάντια στην πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση. «Τα πρώτα δεδομένα συνηγορούν σε μία ευρύτατη συμμετοχή», τονίζει η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα (FNSFP) στο σχετικό ανακοινωθέν της, κάνοντας λόγο για μία συμμετοχή 60 έως 100% σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία και στο Εθνικό Ινστιτούτο εκτάκτων περιστατικών στη Λισσαβόνα.

Οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων επηρεάσθηκαν σήμερα από τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το Συνδικάτο Δημοτικών Υπαλλήλων της Λισσαβόνας, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην απεργία.

Το πρόσταγμα για την απεργία είχε δοθεί στις αρχές Απριλίου από την FNSFP, που συνδέεται άμεσα με την κυριότερη εργατική ένωση στην Πορτογαλία, την CGTP, πριν την από ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού 78 δισ. ευρώ, που συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.