Το «ναι» της Ελλάδας για τον διαγωνισμό των υδροπλάνων, προκάλεσε το ενδιαφέρον της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα», η οποία αναφέρει ότι το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι σε άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει «αντί να αντιμετωπίζουν εξοντωτικές νύχτες στα καταστρώματα των πλοίων, εκατομμύρια τουρίστες θα μπορούν, πιθανώς, από το καλοκαίρι που μας έρχεται, να ζήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της πτήσης με υδροπλάνο, για να φτάσουν στον προορισμό προτίμησής τους, στις Κυκλάδες ή στα Δωδεκάνησα».

Η «Λα Στάμπα», αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέλει να σπάσει κάθε ρεκόρ παρουσιών στο τεράστιο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αλλά και στους παραδοσιακούς πολιτιστικούς προορισμούς, όπως της Πελοποννήσου και της Αθήνας.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας του Τορίνο, κάνει μάλιστα αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, κατά την οποία υπογράμμισε ότι ο τουρισμός «είναι η κινητήρια δύναμη της Ελλάδας».

Στο άρθρο, υπενθυμίζεται, επίσης, ότι αρχικά, είχε γίνει προσπάθεια για τα υδροπλάνα από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ο περιοριστικός όρος, σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν τους 29, οδήγησε έναν ενδιαφερόμενο, ελλήνο-καναδό επιχειρηματία « να ετοιμάσει τις αποσκευές του και να φύγει».

«Τώρα, ο Παπανδρέου, θα πρέπει, επιτέλους, να προκηρύξει τον διαγωνισμό», μεταδίδει, από την Αθήνα, η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι.

Όσο για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση, η Ιταλίδα απεσταλμένη προσθέτει ότι ο Παπανδρέου ξέρει ότι, πρέπει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνολικού ύψους πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός,συνεχίζει η Μαστρομπουόνι προχωρεί, με αποφασιστικότητα, σε εκείνο που αποτελεί, από το 2009 μέχρι το 2015, το πιο φιλόδοξο σχέδιο λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.