Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε 14 αξιωματούχους για το ρόλο τους στη βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση των διαδηλώσεων στη Συρία, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Έπειτα από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, η 27μελής ένωση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα παγώσει περιουσιακά στοιχεία 14 ατόμων και διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα εγκριθούν επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν εκφράσει αντίρρηση καμία χώρα μέλος της ΕΕ.

Οι περιορισμοί αυτοί, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται κάποιο μέτρο κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Συρίας ή των εξαγωγών της, θα ισχύσουν αργότερα αυτόν το μήνα, μόλις καταρτιστεί το νομικό πλαίσιο.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί απόφασης που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία.

«Υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προσθεσε ότι θα υιοθετηθεί προφανώς επισήμως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μολονότι ο Άσαντ δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τους αξιωματούχους αυτούς, υπάρχει η πιθανότητα να προστεθεί σε αυτόν τελικά, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Στον κατάλογο με τους 14 σύρους αξιωματούχους δεν περιλαμβάνεται επίσης ο υπουργός Άμυνας της Συρίας.