Εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν σήμερα ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να προσφέρουν «στοιχεία» για να αποδείξουν ότι η επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.
Δύο αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να αποκαλύψουν υποστηρικτικά στοιχεία που θα επιτρέψουν μία εκτίμηση σχετικά με το αν έγιναν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην επιχείρηση.

«Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε αν ο σχεδιασμός της επιχείρησης έδωσε τη δυνατότητα να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής για τις εξωδικαστικές, τις συνοπτικές και τις αυθαίρετες εκτελέσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση ο Χέινς και ο Σέινιν αναφέρουν ότι «η χρήση θανατηφόρας βίας μπορεί να επιτρέπεται εναντίον τρομοκρατών σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις».

«Παρόλα αυτά ο κανόνος θα πρέπει να είναι ότι οι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες μέσω των νομικών διαδικασιών της σύλληψης, της δίκης και της τιμωρίας», πρόσθεσαν.

Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαιρέτισε την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από μεριάς μας όσον αφορά αυτή την εξέλιξη», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε στους δημοσιογράφους.

Εντωμεταξύ ένας αμερικανός πρώην δικηγόρος που ήταν βασικός εισαγγελέας στη δίκη της Νυρεμβέργης εναντίον των Ναζί επέκρινε τη χώρα του επειδή αρνήθηκε στον Μπιν Λάντεν μία «δίκαιη δίκη».

«Δεν μπορείς να δρας με αυτό τον τρόπο, η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται μέσω του νόμου. Δεν μπορείς απλώς να αρχίσεις να δολοφονείς εν ψυχρώ», δήλωσε ο 91χρονος Μπέντζαμιν Μπ. Φέρεντζ στη βελγική εφημερίδα De Morgen.

Επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, «είχε το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη, το οποίο αντίθετα δεν είχε ο Μπιν Λάντεν, και αυτό είναι λυπηρό, ανεξάρτητα από τα φοβερά εγκλήματα τα οποία μπορεί να έχει διαπράξει ή διατάξει».