Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε σήμερα την "εμπιστοσύνη" του ότι η ΕΕ "θα ξεπεράσει τα προβλήμάτά της", που σχετίζονται με τις δημοσιονομικές δυσχέρειες μελών της, πολύ λίγο αφότου οι δηλώσεις του για "τον αγώνα επιβίωσης του ευρώ", προκάλεσαν πολύ αρνητικά σχόλια κι αναταράξεις της ισοτιμίας του.

"Όπως ανέφερα προ ημερών, καλεσμένος σε ένα γεύμα, "έχω εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεράσουμε" όλα τα σημερινά προβλήματά μας. Ο πρόεδρος βαν Ρομπάι  (σ.σ.: αργότερα σήμερα θα κάνει παρέμβαση σε εκδήλωση με θέμα της "την Ευρώπη και το ευρώ", το κείμενο της οποίας είναι ήδη γνωστό) πρόσθεσε ότι "δεν είναι δυσχερές να εντοπιστούν σήμερα τα ενθαρρυντικά στοιχεία" που αφορούν το ευρώ.

"Μίλησα, πράγματι, για επιβίωση του ευρώ, αλλά μετά από την ανοιξιάτικη κρίση και παρερμηνεύθηκα, τώρα, με τρόπο εσφαλμένο, για το σχόλιο αυτό, ως εάν το είχα κάνει για την τωρινή συγκυρία", δήλωσε επί λέξει ο πρόεδρος Ρομπάι στην ίδια παρέμβασή του.

Σχεδόν με την ενεργοποίηση της 'Συνθήκης της Λισαβόνας'-- τέλη του 2009-- το ευρώ περιδινίστηκε στις διεθνείς αγορές από τη δημοσιονομική κρίση μελών της ευρωζώνης, μέσα στην άνοιξη του '10, και τότε πράγματι "έδωσε έναν αγώνα επιβίωσης, που δεν έχει τελειώσει", συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ρομπέϊ στην παρέμβασή του. "Θα τα ξεπεράσουμε, όμως, όλα αυτά" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει προ ημερών ότι "η ευρωζώνη δεν είναι στα πρόθυρα της διάλυσης". Όσον αφορά τον Επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν, δήλωσε επίσης προ ημερών ότι "δεν πρέπει να ενδίδουμε με κάθε ευκαιρία στον πειρασμό του συναγερμού..." κι ακόμα ότι "το ευρώ δεν πολεμά για την επιβίωσή του, διαπιστώνουμε απλά την κρίση του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα".