Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Οι ιδιοκτήτες καναλιών στην Κίνα έλαβαν εντολή να προωθήσουν στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών τους την "Κόκκινη" τηλεόραση, ενόψει της 90ης επετείου από την ίδρυση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, τον ερχόμενο Ιούλιο, γράφει η Telegraph. Αστυνομικές σειρές, σαπουνόπερες και θρίλερ κατασκοπείας που διασκεδάζουν τα εκατομμύρια των Κινέζων κάθε βράδυ θα πρέπει να αντικατασταθούν από προγράμματα αφιερωμένα σε πατριωτικό περιεχόμενο. Η οδηγία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της "Κόκκινης" προπαγάνδας για την ενίσχυση της "κοινωνινκής ενότητας" και των παλαιών "επαναστατικών αξιών" στη μοντέρνα κινεζική κοινωνία.

Παράλληλα, προβλέπεται τρίμηνη απαγόρευση λειτουργίας για την θεωρούμενη από το καθεστώς "χυδαία" τηλεόραση. Ήδη πάντως υπάρχουν πολλές διαδικτυακές κριτικές, αφού σε δημοφιλές πόρταλ της χώρας, οι Κινέζοι δείχνουν να αγνοούν την κυβερνητική γραμμή και να δηλώνουν έτοιμοι να κατεβάσουν αμερικανικές σειρές.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, το κρατικό κινηματογραφικό στούντιο "China Film Group" θα προβάλει το πατριωτικό μπλοκμπάστερ "The Founding of A Party", το οποίο εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην Κίνα του αυταρχικού καπιταλισμού, με το μανδύα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η λογοκρισία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου βίου. Εκτός από τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο αποτελεί τον χώρο που το Πεκίνο εποπτεύει διαρκώς, φοβούμενο τις δυτικές επιρροές. Οι κινεζικές αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κρατήσουν μακριά από τα μάτια και τα αυτιά των Κινέζων και την "επανάσταση του γιασεμιού" που συγκλονίζει τον αραβικό κόσμο, φοβούμενες την ιδεολογική της επιρροή.

Οι συλλήψεις μπλόγκερς (Ran Yunfei), καλλιτεχνών (Άι Γουέι Γουέι) και ακτιβιστών (Λιου Σιαομπό), εξαιτίας της αντίθεσής τους με τις πρακτικές τους καθεστώτος, είναι στην ημερήσια διάταξη.
TAGS