Ο επικεφαλής των δυνάμεων των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη ανασκεύασε το Σάββατο την δήλωση ενός εκπροσώπου των εξεγερμένων σύμφωνα με τον οποίο η Ιταλία συμφώνησε να τους προμηθεύσει με οπλισμό για να συμβάλλει στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. «Δεν έχουμε λάβει όπλα, ούτε από την Ιταλία ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

«Ίσως ένας από τους αδελφούς να μην εκφράστηκε σωστά. . . ζητάμε συγγνώμη από την Ιταλία εκ μέρους των αδελφών του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Άμπντελ-Χάφεζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη ότι οι δυνάμεις αυτές θα λάβουν σύντομα οπλισμό. Κληθείς να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα ο Γόγκα είπε «ναι, οι αξιωματικοί του στρατού (των εξεγερμένων) επιβεβαίωσαν πως έχουν μια συμφωνία με τους Ιταλούς. Θα μας προμηθεύσουν όπλα. Έχουν ήδη πάει εκεί (στη Ρώμη) δυο φορές, και θα τα λάβουμε σύντομα».

Στην ιταλική πρωτεύουσα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία. «Δεν υπήρξε καμιά συμφωνία να τους προμηθεύσουμε όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Πρόσθεσε ότι η Ρώμη θα προσφέρει στους εξεγερμένους μόνο «εξοπλισμό αυτοάμυνας», όπως συμφώνησε η λεγόμενη ‘ομάδα επαφής’ στη συνάντησή της στη Ντόχα τον Απρίλιο.

Η Ιταλία αποφάσισε να προσφέρει την πλήρη στήριξή της στους λίβυους εξεγερμένους, αναγνωρίζοντας και επίσημα το μεταβατικό συμβούλιο ως τη μόνη νόμιμη αρχή στη χώρα, αλλά θεωρείται απίθανο να κάνει ταχύτερα και μεγαλύτερα βήματα από άλλες χώρες της συμμαχίας κατά του Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι ζητούν βαρέα όπλα για να αντιμετωπίσουν τις καλύτερα οπλισμένες κι εκπαιδευμένες κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις.