Ο στρατός της Συρίας εισέβαλε σήμερα τα ξημερώματα σε συνοικίες της βιομηχανικής πόλης Χομς, στο κέντρο της Συρίας, και συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Μπανιάς, όπως δηλώνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι στρατιώτες, που έχουν λάβει θέσεις από την Παρασκευή με άρματα μάχης στο κέντρο της Χομς, 160 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, εισέβαλαν χθες Σάββατο βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα σε πολλές συνοικίες τον έλεγχο των οποίων έχουν οι αντικυβερνητικοί, όπως η Μπαμπ Σεμπάα και η Μπάμπα Αμρ, αφού διέκοψαν την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.

Σύφωνα με τον ίδιο και από τις δύο συνοικίες ακούστηκαν πυρά βαρέων όπλων.

Ενα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube δείχνει φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες να κατευθύνονται τη νύχτα προς τη Μπαμπ Σεμπάα.

Εξάλλου η συριακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan αναφέρει ότι 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Χομς όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μίας διαδήλωσης.

Επιπλέον ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ράχμαν κατήγγειλε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν διακοπεί στη Μπανιάς. "Η πόλη είναι απομονωμένη από τον έξω κόσμο και στις νότιες συνοικίες, προπύργιο των αντικυβερνητικών, υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι στις ταράτσες των σπιτιών".

Χθες Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τραυματίες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο αλ Τζαμίγια, στις νότιες συνοικίες.

Ο Ράχμαν προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει "μία ανθρωπιστική καταστροφή στις νότιες συνοικίες (της Μπανιάς)" όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ζουν 20.000 άνθρωποι. Η πόλη έχει συνολικά 50.000 κατοίκους.
TAGS