Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε σήμερα ότι ομάδες εξεγερμένων από την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα παραδόθηκαν στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Το τηλεορπτικό δίκτυο αλ Τζαμαχιρίγια δεν διευκρίνισε πόσοι είναι αυτοί οι εξεγερμένοι, όμως επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του στρατού ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι από αυτούς που παραδόθηκαν ηχογράφησαν "ομολογίες", οι οποίες θα μεταδοθούν αργότερα από την τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές μάχες μαίνονται σήμερα κοντά στη Μιζουράτα, πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις, απ΄όπου υψώνεται ένα τεράστιο σύνεφο καπνού από το λιμάνι μετά το χθεσινό βομβαρδισμό δεξαμενών με καύσιμα.

Οι μάχες διεξάγονται στα δυτικά της Μιζουράτας, στην περιοχή Μουργκέγια.

Στο λιμάνι ο καπνός που προέρχεται από τη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει τις δεξαμενές καυσίμων είναι ορατή από την πόλη των περίπου 500.000 κατοίκων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια καυσίμων για το φόβο ελλείψεων.

Χθες Σάββατο οι κυβερνητικές δυνάμεις εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους εναντίον του λιμανιού της Μιζουράτας, μοναδικό σύνδεσμο της πολιορκημένης πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα το πρωί ένας πύραυλος Γκραντ έπληξε μία δεξαμενή πετρελαίου κοντά στο λιμάνι. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε εξαπλώθηκε και σε διπλανές δεξαμενές.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις "κατέστρεψαν μόνο τις δεξαμενές που ήταν γεμάτες", δήλωσε ο Αχμεντ Μοντάσερ, ένας εξεγερμένος.

Εκτός από την έλλειψη τροφίμων οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι κα με τη μετακίνηση του πληθυσμού εξαιτίας των μαχών. Πολλές οικογένειες από τα περίχωρα της Μιζουράτας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο κέντρο της πόλης.