Η Γαλλία βρίσκεται σε "πλήρη κινητοποίηση" για τους ομήρους στο Μάλι, ενώ το μήνυμα του ηγέτη της οργάνωσης Aqmi που προειδοποιεί ότι το Παρίσι πρέπει να διαπραγματευτεί με τον μπιν Λάντεν, εξετάζεται για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την απαίτησή του αυτή διατύπωσε ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα. Η Aqmi απαίτησε επίσης να αποσύρει η Γαλλία τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

"Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο σχόλιο να κάνω. Υπενθυμίζω την πλήρη κινητοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών και τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

"Η γνησιότητα του μηνύματος εξετάζεται", πρόσθεσε ο γάλλος εκπρόσωπος.

Ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να να διαπραγματευτεί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν για να επιτύχει την απελευθέρωση των πέντε γάλλων ομήρων που κρατούνται στο Μάλι.

Ο ηγέτης της Aqmi, Αλγερινός Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, προκειμένου ν΄αφήσει η οργάνωσή του ελεύθερους τους ομήρους που κρατεί, απαίτησε εξάλλου να αποσύρει η Γαλλία τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο ηγέτης της Aqmi σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα.

"Κάθε μορφή διαπραγμάτευσης για το θέμα αυτό στο μέλλον δε θα διεξάγεται παρά μόνο με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και σύμφωνα με τους όρους του", πρόσθεσε.

"Εάν θέλετε οι πολίτες σας που κρατούνται όμηροι να είναι σώοι και αβλαβείς, τότε θα πρέπει να βιαστείτε και ν΄αποσύρετε τα στρατεύματά σας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα δημοσιοποιήσετε", τόνισε ο ηγέτης της Aqmi.

Οι πέντε Γάλλοι απήχθησαν τη νύχτα της 15ης Σεπτεμβρίου σε ορυχείο ουρανίου της γαλλικής εταιρίας Areva στο Αρλίτ του βορείου Νίγηρα μαζί με έναν άνδρα από τη Μαδαγασκάρη και έναν από το Τόγκο.