Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι θα απευθυνθεί σήμερα στο πακιστανικό κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, ενώ η Ουάσινγκτον και η πακιστανική αντιπολίτευση κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ είτε για ανικανότητα είτε για συνέργεια στην παρουσία του στο έδαφος του Πακιστάν. Η Ουάσινγκτον έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι το Ισλαμαμπάντ δεν είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν "διαρροές", ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συνέργεια του πακιστανικού στρατού και των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην επί χρόνια παρουσία του Μπιν Λάντεν στο έδαφος του Πακιστάν.

Παράλληλα, η κοινή γνώμη του Πακιστάν κατήγγειλε τη νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και την ανικανότητα του πακιστανικού στρατού να διαπιστώσει την πραγματοποίηση της αμερικανικής επιχείρησης στο πακιστανικό έδαφος.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση ή να παραιτηθούν.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Πακιστάν να ερευνήσει για το δίκτυο που επέτρεψε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν να παραμείνει κρυμμένος επί χρόνια στη χώρα, ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα, επανέλαβε, σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του, τις απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να διεξαγάγει έρευνα για το δίκτυο υποστήριξης που χρησιμοποίησε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

"Θεωρούμε ότι επωφελήθηκε από δίκτυο υποστήριξης στο εσωτερικό του Πακιστάν", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Θα ερευνήσουμε επ΄αυτού , αλλά κυρίως πρέπει να ερευνήσει το Πακιστάν", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα. "Τούς έχουμε ήδη μιλήσει και μάς διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να ανακαλύψουν τι είδους στηρίγματα είχε ο Μπιν Λάντεν", είπε αναφερόμενος στις πακιστανικές αρχές.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες Χουσάιν Χακανί υποσχέθηκε ότι "θα πέσουν κεφάλια" ανώτατων πακιστανών αξιωματούχων.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισλαμαμπάντ.

Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο αμερικανός αξιωματούχος επεχείρησε να κατεβάσει τους τόνους ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων επλήγησαν από την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι τίποτε δεν επιτρέπει τη διατύπωση κατηγοριών κατά της πακιστανικής ηγεσίας για το ότι προστάτεψε τον Μπιν Λάντεν. "Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ εγνώριζε" τον τόπο όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Ο Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης από το Ισλαμαμπάντ να διαβιβάσει στις ΗΠΑ τις πληροφορίες που βρέθηκαν από την πακιστανικές αρχές εντός της κατοικίας του Μπιν Λάντεν και να επιτρέψουν την πρόσβαση των αμερικανικών αρχών στις τρεις γυναίκες του ηγέτη της Αλ Κάιντα που κρατούνται ώστε να ανακριθούν.

Ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν συνιστά το ότι, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον Οκτώβριο επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Πακιστάν εντός του έτους, ο Τομ Ντόνιλον δήλωσε ότι καμία επίσκεψη δεν προβλέπεται προς το παρόν.

Το Ισλαμαμπάντ, το οποίο διαμαρτυρήθηκε για την παραβίαση της κυριαρχίας του κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Αμποταμπάντ απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επανεξετάσει την στρατιωτική του συνεργασία με την Ουάσινγκτον εάν ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός.