Άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ οι εργασίες της διάσκεψης για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα νέο εξαετές πρόγραμμα βοήθειας προς της χώρες αυτές. Παρόντες στην τελετή έναρξης της διάσκεψης που θα διαρκέσει πέντε ημέρες ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Οι επικεφαλής των 48 ΛΑΧ, των χωρών δωρητών και των αρμόδιων οργανώσεων θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα παροχής βοήθειας που υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες το 2004 για τις χώρες αυτές, στις οποίες το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων τους είναι μικρότερο από 745 δολάρια.
Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα τονίσει ορισμένους από τους "τομείς-κλειδιά" στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Χθες Κυριακή, στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των ΛΑΧ, στην στήριξη του εμπορίου, στην ελάφρυνση του χρέους και στις απευθείας επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς και στην εισαγωγή στις χώρες αυτές σύγχρονης τεχνολογίας.

Η "δημοκρατική διακυβέρνηση" είναι επίσης μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των χωρών αυτών, τόνισε ο Μπαν.