Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε έναν Iάπωνα εργάτη, ο οποίος εστάλη για να εργαστεί, χωρίς προειδοποίηση, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μεσούσης της πυρηνικής κρίσης και ενώ δεν είχε δηλώσει εθελοντής, έγινε γνωστό σήμερα από τον υπηρεσία που τον προσέλαβε. Περίπου μια εβδομάδα μετά το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου, ο 60χρονος εργάτης υπέγραψε συμβόλαιο ενός μήνα για να εργαστεί ως οδηγός ενός φορτηγού δέκα τόννων στην περιφέρεια Μιγιάγκι, βορείως της Φουκουσίμα.

Ομως, την πρώτη ημέρα της εργασίας υποχρεώθηκε να οδηγήσει το φορτηγό στο σταθμό της Φουκουσίμα.

«Ηλθε σε επαφή μαζί μας και αναρωτιόταν εάν πρέπει να συνεχίσει την εργασία του», δήλωσε ο Σατόσι Χοσίνο, του κέντρου απασχόλησης του Νισιράκι, στην Οζάκα.

Ενώ ο 60χρονος είχε προσληφθεί ως οδηγός του φορτηγού, αυτό που του ζητήθηκε να κάνει στη συνέχεια ήταν να τοποθετήσει μάνικες στα οχήματα που έρριχναν νερό στους αντιδραστήρες 5 και 6.

Πάντως ο 60χρονος αυτός τίμησε το συμβόλαιό του ως το τέλος.

Ο εργοδότης του, μια επιχείρηση της περιφέρειας Ζιφού στην κεντρική Ιαπωνία, επικαλέσθηκε για το λάθος αυτό τις επιμελητειακές δυσκολίες μετά το σεισμό, μια περίοδο κατά την οποία επιστρατεύονταν συνεχώς εργάτες για τις πρώτες ανάγκες της διαδικασίας ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές.

«Δεδομένων των συνθηκών εργασίας, ο άνθρωπος αυτός ίσως εξετέθη στη ραδιενέργεια, η οποία μπορεί να τού προκαλέσει προβλήματα υγείας στο μέλλον», υπογράμμισε ο Χοσίνο.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo αναφέρθηκε σε μια ακόμα περίπτωση ενός επίσης 60χρονου εργάτη, ο οποίος εστάλη στο σταθμό της Φουκουσίμα για την ίδια εργασία, χωρίς προειδοποίηση. Ο εργάτης αυτός εργάσθηκε δυο εβδομάδες στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι και πληρώθηκε διπλό ημερομίσθιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί αρχικά.