Τουλάχιστον το 43% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) στην επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Der Standard.
Στο ερώτημα «αυτό το κόμμα θα έπρεπε να συμμετέχει στην κυβέρνηση μετά το 2013» -  έτος που αναμένεται να διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές -  το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» για το FPΟ.

Η Αυστρία κυβερνάται σήμερα από μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Τα ποσοστά αυτών που θέλουν τη συμμετοχή του FPO είναι 69% μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και 65% μεταξύ των συντηρητικών.

Οι Πράσινοι έχουν λίγο υψηλότερο ποσοστό από το κόμμα της άκρας δεξιάς και 45% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

Το Κόμμα της Ελευθερίας, υπό τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε, ξεπέρασε το Λαϊκό Κόμμα και ανέρχεται στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Market σε δείγμα 400 πολιτών.

Εάν γίνονταν εκλογές άμεσα, οι Σολδιαδημοκράτες θα έπαιρναν 27% των ψήφων, το FPO 26% και το Λαϊκό Κόμμα 23%. Οι Πράσινοι θα έπαιρναν το 14% των ψήφων.

Το κόμμα Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε είχε ήδη καταστεί η δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρωτεύουσα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιένη τον περασμένο Οκτώβριο αποσπώντας 26% των ψήφων.