Έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια προς τις 48 φτωχότερες χώρες του κόσμου απηύθυνε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του, την πρώτη ημέρα της 4ης Διάσκεψης των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών (ΛΑΧ) που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Χωρίς τη βοήθεια αυτή, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ευημερία και διαρκής ειρήνη για τα 900 εκατομμύρια κατοίκους των χωρών αυτών, επισήμανε ο Γκιούλ.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στους τομείς της γεωργίας και της εκπαίδευσης, αλλά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Επίσης πρόσθεσε πως η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Το 1971 η ομάδα των χωρών αυτών είχε 25 μέλη, σήμερα οι ΛΑΧ φτάνουν τις 48--33 Αφρικανικές, 14 Ασιατικές και η Αϊτή. "Το χάσμα ανάμεσα στις χώρες αυτές και στον υπόλοιπο κόσμο διευρύνεται", είπε ο Γκιούλ. "Το να μην συνεχίσουμε έτσι είναι μονόδρομος", πρόσθεσε.

"Οι επενδύσεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν το ερέθισμα που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη και την παγκόσμια σταθερότητα", δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για μια λογική επένδυση", υπογράμμισε στην ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων από τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και από τις χώρες και τους οργανισμούς δωρητές.

Στη διάσκεψη παραβρίσκονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ενώ αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη και ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.